TARAVIL

IV Trofeu Ferran Santoyo

INFORMACIÓ GENERAL


Com arribar a Taravil:
Autovia / carretera C-16 fins a Berga. Agafar la carretera BV-4241 (C-463) en direcció Sant Llorenç de Morunys. Abans de passar el Túnel de la Mina (km. 11,600), agafar el trencall a l’esquerra direcció Capolat. Travesseu Capolat i seguiu cap a Taravil. Des de Berga, hi ha uns 40 minuts en cotxe.


Mostra un mapa més gran

Per tal d'arribar al centre de competició, hi haurà senyalitzacions des del trencall a Capolat de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys al Túnel de la Mina.
Atenció: la carretera de Capolat té varis sots que us poden malmetre el vehicle. Aneu molt alerta 

Aparcament:
Situat en un camp accessible per una pista de 250 metres de longitud, en bon estat. Si us plau, seguiu les indicacions dels organitzadors.

Centre de competició: 
Distància del centre de competició a la meta: 0 metres.
Distància de la meta a la pre-sortida: 200 metres.
Distància de la pre-sortida a la sortida: 150 metres.


Dorsals: 
Trobareu el dorsal penjat a la zona d'inscripcions. Si un corredor no troba el seu dorsal penjat haurà de passar per la taula d'incidències.
L'organització NO disposarà d'agulles imperdibles. Cada corredor haurà de portar les seves.
Els mapes NO es recolliran al final de la cursa, cada corredor serà responsable del ús que en pugui fer, confiem en el FAIR PLAY dels participants.
Si un corredor abandona, haurà de passar obligatòriament per la taula de descàrrega de l'sportident, (taula situada just després de la meta).

Sortides:
Els corredors de les categories federades tindran hora de sortida assignada, que serà publicada uns dies abans de la cursa.
Els corredors de les categories de promoció (INI-ADULTS i INI-NENS) no tindran hora de sortida assignada, sinó que tindran una franja horària per fer-ho, de 10 a 12 aproximadament.

Es procedirà segons el següent sistema:
Minut –6: El corredor passarà per la pre-sortida.
Minut –3: El corredor netejarà la seva tarja electrònica.
Minut –2: El corredor podrà recollir la descripció de controls i comprovar la tarja.
Minut –1: El corredor es situarà davant la caixa dels mapes de la seva categoria, esperant que soni el rellotge de sortida, i podrà recollir el seu mapa i sortir. El corredor és el responsable de mirar que el mapa correspongui a la seva categoria (la categoria no estarà escrita en la part posterior del mapa), així com la descripció de controls.

Els participants de la categoria Farraxic sortiran des de la Guarderia.

Sortida amb retard: Si un corredor, per qualsevol circumstància arriba tard a la sortida, s’ha de dirigir al jutge de sortides, i després de realitzar les corresponents comprovacions, li indicarà els passos a seguir perquè es pugui iniciar la cursa al més aviat possible. L’hora, però, que constarà, serà la que tenia assignada en un principi i no la de la sortida real. No es realitzarà cap canvi en les hores de sortida.

Serveis:
- Avituallament líquid durant la cursa per a totes les categories (no es trobarà en cap fita i estarà degudament assenyalat al mapa) i líquid i sòlid al finalitzar la cursa, per a tothom.
- Guarderia (cal tenir en compte, però, que els pares només podran deixar-hi els nens l’estona que estiguin en cursa).
-   WC químics
-   Ambulància
-   Sortidor gratis de cervesa amb Mr. Centollo en persona de barman fins a la fi d'existències.

Organització:
Direcció de cursa: Maria Gracia.
Direcció tècnica i traçats: Eduard Garcia
Sistema Sportident: Isa Garcia i Jordi Feliu.
Inscripcions: Laia Llunas.
Més tot l’equip Farra-O

Jurat tècnic:
- Marta Sánchez (DE)
- Anna Pontí (D21A)
- Rossend Bruch (Controlador)
- Eduard Garcia (Organització)

INFORMACIÓ TÈCNICA

El IV Trofeu Ferran Santoyo tindrà les característiques d’una cursa clàssica de llarga distància: circuits exigents físicament, amb relativament poques fites i alguns trams llargs, on primarà la resistència física, l’elecció d’itinerari i la navegació.

Degut a la relativa suavitat del relleu i la predominança de bosc net, la cursa serà ràpida.

Terreny:
La zona anomenada "Plans de Taravil" és un altiplà situat a l'oest del municipi de Capolat, que està situat al Berguedà però és molt proper al Solsonès. Des de molts punts d'aquest altiplà és possible veure el Pla de Busa, un trosset del Cadí, el Pedraforca, Montserrat i el Montseny, entre d'altres.

El terreny compta amb una superfície de 3,75 km² i la seva alçada màxima i mínima són 1387 i 1200 metres sobre el nivell del mar, amb un relleu entre suau i moderat en general.

La vegetació està constituïda pràcticament en la totalitat per boscos de pi roig, conformant un bosc de bona penetrabilitat que permet una alta velocitat de cursa en la majoria de zones. Hi ha algunes petites parts del terreny on el bosc és més espès o hi ha una mica de sotabosc –normalment de boix- que fa més difícil la progressió. Aproximadament el 25% del terreny està ocupat per prats i pastures.

Escassa existència d'elements de roca i tallats naturals passables i impassables tipus
conglomerat, alguns d'ells perillosos per la seva alçada.

Hi ha una bona xarxa de pistes forestals però, en estar molt poc transitades i fins i tot abandonades, sovint perden la continuïtat en zones obertes. També, en ser una zona de cria de bestiar, hi ha, tant dins del bosc com als prats, alguns filats elèctrics. Tot i que el dia de la competició estaran desconnectats, cal fer-hi atenció.

Queda prohibit entrenar en aquestes zones fins després d’haver-se disputat el IV Trofeu Ferran Santoyo.
  
Mapa: 
El mapa que us trobareu està realitzat amb els estàndards ISOM de la International Orienteering Federation (IOF) pel cartògraf Eduard Vizcaya.

Partint de cartografia topogràfica (BT 1:5000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya) i ortofografies 1:5000  el cartògraf ha fet el treball de camp entre el desembre de 2012 i el febrer de 2013. També s'ha ajudat d'un model digital del terreny obtingut amb dades LIDAR.

A continuació, unes petites mostres del mapa que us estarà esperant a la sortida:
Notes del cartògraf:
Vegetació amb criteri de generalització diferit subtilment en funció del tipus de bosc. En zones obertes la vegetació baixa, si és passable, s'ha representat amb "Rallat 1 o 2" i "Verd 2".

Els tipus de bosc que podrem trobar i el color que es representa:
-  Bosc net -> "Blanc"
-  Bosc amb sotabosc -> "Blanc amb Rallat 1 o 2"
- Bosc amb arbres petits dificultant visibilitat i/o velocitat -> "Verd 1" o "Verd 2"
-  Bosc amb sotabosc de més de 2m d'alçada -> "Verd 1" o "Verd 2"

Trobareu també elements puntuals de vegetació on hi ha un símbols fora de la norma IOF.
També algunes carboneres, murs de pedra fets per l'home i elements d'aigua característics.


*nota
"Blanc" = símbol 405 IOF / "Verd1" = símbol 406 IOF / "Verd2" = símbol 408 IOF / "Ratllat1" = símbol 407 IOF / "Ratllat2" = símbol 409 IOF


Escala del mapa:
Les categories H21E i D21E correran amb mapa a escala 1:15000.
Les categories H10, D10 i INI-N correran amb mapa a escala 1:7500.
La resta de categories correran amb mapa a escala 1:10000.
És recomanable, tot i que no imprescindible, l’ús de lupa amb mapa a escala 1:15000.

Altres particularitats del mapa:
Només tindran dibuixades les línies elèctriques els mapes de les categories INI-N, INI-A, H10, D10, H12, D12, H14 i D14. En aquests mapes, tan sols apareixen dibuixades les de mitja i alta tensió. En la resta, no apareix cap línia elèctrica dibuixada.

A vegades costa distingir entre un monticle (símbol 112.0) i una roca (símbol 206.0), ja que el cartògraf ha dibuixat algunes roques encastades al terreny com a monticles.

Els filats elèctrics estan representats amb el símbol 522.0. Tot i que tots són passables fàcilment, s'hi han representat els passos (símbol 525,0).

A vegades costa distingir sobre el terreny els camins i les pistes forestals, ja que s'usen molt poc i no estan gaire marcades en el terreny, tot i estar clarament representades al mapa. És important estar atent per no perdre'ls.

Altra informació:
-  Atenció: hi haurà fites molt juntes i amb codis molt semblants. Sigueu curosos comprovant els codis dels controls.
-  Alguns circuits creuen una carretera. Es tracta d'una carretera local amb molt escàs trànsit. Tot i això, extremeu les precaucions tant si la creueu com si transiteu pel voral.
-  Degut a que tots els filats estan representats al mapa, no estaran assenyalats amb cintes. Tingueu precaució i, si en trenqueu algun, feu-nos-ho saber a l'organització.
-  Tot i tractar-se d'un terreny net i ràpid en general, recomanem que us protegiu les cames i desconsellem totalment els pantalons curts.
-   En principi no us trobareu bestiar perquè Mr. Centollo ha espantat totes les vaques. Però si teniu sort i sou silenciosos potser podreu gaudir de la visita de guineus, senglars o cérvols


Distàncies i desnivells definitius:

Categoria
Distància (km)
Desnivell positiu (m)
INI-A
3,5
140
INI-N
1,5
55
H10
1,5
55
D10
1,5
55
H12
1,9
70
D12
1,9
70
H14
3,2
135
D14
3,2
135
H16
4,1
160
D16
4,1
160
H18
5,2
235
D18
4,4
155
H20
6,6
305
D20
5,2
235
H21B
5,0
255
D21B
4,1
160
H21A
6,6
305
D21A
5,2
235
H21E
10,8
495
D21E
7,8
345
H35
8,1
375
D35
6,5
270
H40
6,5
270
D40
4,7
215
H45
4,7
215
D45
3,7
170
H50
3,7
170
D50
3,3
150
Farraxic
poquets
poquets


No hi haurà la categoria ENCINTAT. Si algú s'apunta a aquesta categoria se'l passarà directament a la categoria Iniciació Nens.